Kerékvár Síkölcsönző Buda jó tanácsai

Síelés/Snowboardozás szabályai

Mint minden más sport a síelés és snowboardozás is kockázattal jár.

A FIS-szabályok irányvonalat nyújtanak a sízőknek és snowboardosoknak a pályán való felelős viselkedéshez, így megelőzhetők a balesetek. Miden sízőnek és snowboardosnak alkalmaznia kell ezen szabályokat, tehát meg kell velük ismerkednie és be is kell tartania azokat. Ha ezt elmulasztja, viselkedése miatt egy balesetnél az ő felelősségét fogják vizsgálni.

 

1. Tiszteld a másikat!

A pályán minden síelő és snowboardos úgy kell viselkedjen, hogy másokat ne veszélyeztessen.
Magyarázat:
A síelő és snowboardos nem csak saját viselkedéséért felel, hanem hiányos felszereléséért is. Ez a szabály azokra is vonatkozik, akik új fejlesztésű felszerelést használnak.2. Kontrolláld a sebességed!

A síelőnek vagy snowboardosnak kontrollálnia kell a mozgását. Sebességét és viselkedését mindig saját képességeinek, a terep adottságainak, a hó és időjárási viszonyoknak valamint a pálya forgalmának megfelelően kell megválasztania.
Magyarázat:
Ütközések, balesetek általában azért történnek, mert a sízők, snowboardosok túl gyorsan vagy kontroll nélkül haladnak, illetve nem veszik észre a többieket. A sízőnek vagy snowboardosnak a saját látóterén belül meg kell tudni állni, el kell tudni fordulni, illetve ki kell tudni kerülni másokat. Zsúfolt pályákon vagy rossz látási viszonyok esetén a sízőknek és snowboardosoknak lassan kell haladniuk, különösen igaz ez meredek pályán, a pálya alján, és a síliftek környékén.3. Jól válassz nyomvonalat!

A hátulról érkező sízőnek, illetve snowboardosnak úgy kell megválasztania a nyomvonalát, hogy semmiképpen ne veszélyeztesse az előtte haladó sízőket, snowboardosokat.
Magyarázat:
A sízes és snowboardozás szabadidősport, ahol a sízők és snowboardosok szabadon mozoghatnak oda ahová akarnak, amennyiben betartják ezeket a szabályokat, képességeikhez mérten síznek és boardoznak, és figyelembe veszik a hegyen tapasztalható viszonyokat is. Az elöl haladó sízőnek vagy snowboardosnak van elsőbbsége. Annak a sízőnek, snowboardosnak, aki ugyanabba az irányba halad, mint az előtte síző vagy snowboardozó, elegendő távolságot kell hagynia, hogy az bármilyen mozgást, irányváltoztatást végre tudjon hajtani.4. Előzés

A síelő vagy snowboardos bármelyik oldalról megelőzheti a másik síelőt vagy snowboardost feltéve, hogy elegendő helyet hagy a megelőzöttnek arra, hogy bármilyen akaratlagos vagy önkéntelen mozdulatot tegyen.
Magyarázat:
Ha a síelő vagy snowboardos előz, úgy kell megtennie, hogy az előzendő személyt semmilyen mozgásban, irányváltoztatásban ne akadályozza. Ráadásul mindaddig érvényes, amíg az előzést be nem fejezi. Ez a szabály álló személy előzésénél is érvényes.5.Besíelés, elindulás és haladás felfelé a pályán

Ha a síelő vagy snowboardos jelölt pályára síel be, vagy megállás után elindul, illetve a pályán felfelé halad, felfelé és lefelé is körül kell néznie, hogy meggyőződjön arról, másokat nem veszélyeztet.
Magyarázat:
A tapasztalat azt mutatja, hogy számos baleset a pályára érkezéskor, illetve egy megállás után, elinduláskor történik. Épp ezért elengedhetetlen, hogy a síző vagy snowboardos körültekintően induljon el, és más sízőt, snowboardost ne akadályozzon vagy veszélyeztessen. Amikor viszont a síző vagy snowboardos már elkezdett haladni a pályán - egészen lassan - a felülről jövő gyorsabb sízőkkel és snowboardosokkal szemben ő élvezi a 3. szabály védelmét. A carving sílécek és snowboardok elterjedésével előfordulhat, hogy menetiránnyal szemben haladhat síelő és snowboardos. Épp ezért bizonyosságot kell szereznie, hogy ezzel sem magát, sem másokat nem veszélyeztet.

6. Megállás a pályán

Hacsak nem elengedhetetlen a síelő vagy snowboardos ne álljon meg keskeny pályarészen, illetve beláthatatlan helyeken. Ha a síelő vagy snowboardos ilyen helyen esik el, a lehető leghamarabb hagyja el a pályának ezt a részét!
Magyarázat:
Széles pályát kivéve, minding a pálya szélén kell megállni. Keskeny pályaszakaszon, illetve felülről beláthatatlan terepen megállni tilos!7. Gyaloglás a pályán

A síelő vagy snowboardos akár lefelé akár felfelé gyalogosan akar menni, csak a pálya szélén teheti. Magyarázat:
Menetiránnyal szemben haladni, váratlan akadályt jelenthet a sízők és snowboardosok számára. A pályán hagyott sícipőnyomok pedig veszélyt jelenthetnek másokra.


8. Tiszteld a jelzéseket!

A síelőnek vagy snowboardosnak minden táblát és jelzést figyelembe kell venni.
Magyarázat:
A pálya nehézségét fekete, piros, kék és zöld színnel jelölik. A síző vagy snowboardos szabadon dönthet, hogy melyik pályát választja.
A pályákon számos más tábla is található, melyek irányokat jeleznek, veszélyekre vagy lezárásra hívják fel a figyelmet. Pályát lezáró jelzést, mint veszélyre felhívó jelzést, nem szabad figyelmen kívül hagyni. A síelőnek és snowboardosnak tisztában kell lennie azzal, hogy a táblákat a mi érdekünkben helyezték ki.

9.Segítségnyújtás

Balesetnél minden síelőnek és snowboardosnak kötelessége segítséget nyújtani.
Magyarázat:
Minden sportoló számára a legfőbb szabály, hogy balesetet követően függetlenül attól, hogy kötelező vagy sem, segítséget kell nyújtani. Az első az azonnali elsősegélynyújtás, a pályaszakasz biztosítása, elzárása a többi síelő és snowboardos elől, aztán a mentőszemélyzet értesítése az alapvető feladat. A FIS bízik abban, hogy azokban az országokban, ahol még nem így van, hamarosan a sípályákon okozott baleset ugyanolyan jogi következményekkel jár, mint egy közúti baleset okozása.

10. A személyazonosság igazolása

Minden síelőnek, snowboardosnak vagy szemtanúnak, akár felelős résztvevője egy balesetnek akár nem, meg kell adnia a nevét és elérhetőségét.
Magyarázat:
A tanúskodás elengedhetetlen ahhoz, hogy a balesetről teljes és hiteles jegyzőkönyv készüljön. Ezért mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy mint szemtanúnak minden információt meg kell adnia a hatóságoknak. A mentőalakulatoknak, illetve a rendőrségnek adott beszámolók, esetleg fényképek jelentős segítséget jelentenek a civil, esetleg büntetőjogi felelősség megállapításában.

Forrás: skiculture.hu